Do czego służy szuflada w piekarniku? Całe życie korzystasz z niej źle

Maksym SłomskiSkomentuj
Do czego służy szuflada w piekarniku? Całe życie korzystasz z niej źle
Na co dzień Polaków w ich domach i mieszkaniach otacza całe mnóstwo różnych produktów, których możliwości i właściwości wydają się oczywiste i powszechnie znane. Lodówka pozwala zachować świeżość produktów, kuchenka mikrofalowa umożliwia szybkie rozmrożenie produktów lub podgrzanie posiłku, a piekarnik pozwala upiec ciasto lub pysznego kurczaka. Mało osób jednak zagłębia się w mniej oczywiste funkcje i cechy poszczególnych sprzętów RTV i AGD. Za przykład niechaj posłuży szuflada pod piekarnikiem. Wiele osób trzyma w niej patelnie, niektórzy przechowują tam drobne akcesoria kuchenne, a jeszcze inni traktują ją jako dodatkową przestrzeń na przedmioty wszelakie. Mało kto wie, że szuflada ta ma konkretne zastosowanie.

Do czego służy szuflada w piekarniku?

Szuflada w piekarniku wydaje się być po prostu dodatkową półką, na której można przechowywać różne rzeczy. Nic bardziej mylnego. Wręcz przeciwnie! Nie powinno się w niej przechowywać m.in. przedmiotów łatwopalnych lub wrażliwych na działanie wysokiej temperatury, przed czym przestrzegają wprost producenci piekarników w instrukcjach obsługi.

Któż jednak czyta instrukcje obsługi?!

szuflada pod piekarnikiem

Szuflada piekarnika wykorzystywana zgodnie z jej przeznaczeniem. | Źródło: Samsung
Po co zatem szuflada w piekarniku? Odpowiedź na to pytanie jest trywialna. Szuflada nagrzewa się w trakcie działania tego urządzenia, choć nie do tak wysokich temperatur jak wnętrze piekarnika. W zależności od modelu urządzenia panuje tam temperatura w granicach 40-75 stopni Celsjusza. Ma to na celu podtrzymanie temperatury dań umieszczanych w szufladzie. Tak moi drodzy, to nie jest szuflada na folie spożywcze i papiery do pieczenia, a na jedzenie!

Czytaj też: Włóż papier toaletowy do lodówki i zobacz, co się stanie. Podziękujesz później

Szuflada pod piekarnikiem to przestrzeń, w której na podanie mogą oczekiwać talerze z niedokończonymi jeszcze potrawami, do których należy jeszcze dodać składniki przygotowywane w piekarniku. Da się tam również przechowywać przygotowane już posiłki, na przykład w trakcie dużej imprezy rodzinnej, do czasu przygotowania kolejnych, aby wszyscy goście dostali je w tym samym czasie.

Polacy rzadko korzystają z szuflad zgodnie z przeznaczeniem

Zdziwiony? Dla niektórych powyższe informacje będą sporym zaskoczeniem. Zdecydowana większość Polaków nie wykorzystuje potencjału szuflad pod piekarnikami i… nawet mnie to nie dziwi. Ja w szufladzie trzymam patelnię, półki do piekarnika i nie korzystam z niej zgodnie z przeznaczeniem. A Ty?

Źródło: mat. własny

Udostępnij

Maksym SłomskiZ dziennikarstwem technologicznym związany od 2009 roku, z nowymi technologiami od dzieciństwa. Pamięta pakiety internetowe TP i granie z kumplami w kafejkach internetowych. Obecnie newsman, tester oraz "ten od TikToka". Miłośnik ulepszania swojego desktopa, czochrania kotów, Mazdy MX-5 i aktywnego uprawiania sportu. Wyznawca filozofii xD.