TA STRONA UŻYWA COOKIE. Usługodawca oraz jego zaufani partnerzy korzystają z plików cookies i innych technologii automatycznego przechowywania danych do celów statystycznych, reklamowych oraz realizacji usług, w tym również aby wyświetlać użytkownikom najbardziej dopasowane oferty i reklamy.
Usługodawca i jego zaufani partnerzy wymagają zgody użytkownika na gromadzenie danych w celu obsługi spersonalizowanych treści i ogłoszeń. Jeśli korzystasz ze strony instalki.pl bez zmiany ustawień przeglądarki, to oznacza to, że nie wyrażasz sprzeciwu co do otrzymywania wszystkich plików cookies na swoje urządzenie ze strony instalki.pl.
Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z regulaminem oraz polityką prywatności serwisu  [X]
Instalki.pl » Testy » Hardware » Król 8K jest tylko jeden - Samsung. Recenzja TV QLED Q950R
Wtorek, 30 Lipiec 2019 14:04, Wpisany przez Michał Pojałowski
Q950R8K od Samsunga w praktyce.

Samsung, jako pierwszy producent na świecie, wprowadził do sprzedaży detalicznej telewizory 8K. Debiut modelu Q900R na rynku polskim miał miejsce jesienią 2018 r. Obecnie w sklepach jest już dostępna druga generacja TV, posiadająca czterokrotnie większą rozdzielczość w porównaniu do odbiorników 4K/UHD. Do recenzji został przesłany 65-calowy model Q950R z ekranem złożonym z ponad 33 milionów pikseli. Cena: bagatela 20 tys. zł.

Zanim przejdę do rzeczowej recenzji, kilka słów wprowadzenia. Tak naprawdę pierwszym dostępnym na rynku sprzętem, posiadającym rozdzielczość 8K, był Aquos LV-77X500E. Ciężko jednak w przypadku tego produktu Sharp użyć słowa „telewizor”, gdyż urządzenie nie posiadało tunerów TV: DVB-S, DVB-T, DVB-C. W chwili obecnej w sklepach debiutuje też ZG9 od Sony w 85” w cenie 73 tys. zł, a jesienią tego roku, LG Electronics na wybranych rynkach europejskich zamierza wprowadzić TV OLED 88” (cena nieznana).

Z pewnością wielu czytelników stwierdzi, że Samsung jest samozwańczym królem w tej kategorii, a tytuł artykułu to z mojej strony pewne nadużycie. Patrząc jednak obiektywnie na rynek, ten koreański producent jest bezapelacyjnie prekursorem technologii i obecnie głównym motorem rozwoju 8K w branży elektronicznej. Porównując ofertę Samsunga w tym segmencie (ilość oferowanych wielkości przekątnych modelu Q950R oraz ceny), producent ten wyraźnie wyprzedza konkurencję. Oczywiście nie sposób nie wspomnieć o braku w chwili obecnej kontentu 8K, ale ten aspekt zostanie poruszony w dalszej części tekstu.

Specyfikacja QLED Q950R


W modelu Q950R zamontowano 120 Hz matrycę typu VA z Full Array Local Dimming (pełne, tylne podświetlenie ze strefowym wygaszaniem). Połączenie powyższych elementów sprawia, że TV m.in. bardzo dobrze radzi sobie z wyświetlaniem ciemnych scen. Niestety producent nie podaje ile bezpośrednich stref podświetlenia zostało umieszczonych w TV. Pojawia się jedynie informacja, że odbiornik posiada tzw. „bezpośrednie strefowe podświetlenie” o wartości 16x, co stanowi najwyższy współczynnik w ofercie QLED na 2019r (Q90R-16x, Q80R-8x, Q70R-4x). Według nieoficjalnych informacji, Q950R dysponuje około 480 strefami.

W odbiorniku zastosowano ekran o rozdzielczości 7680 x 4320 oraz technologię Quantum Dot (kropka kwantowa), mającą znaczący wpływ na poprawę takich parametrów wyświetlanego obrazu jak: nasycenie, jasność oraz odwzorowanie kolorów na palecie barw. Ponadto telewizor posiada tzw. powłokę antyrefleksyjną (znajdziemy ją również w modelach QLED: Q90R, Q85R, Q80R), przydatną gdy TV ustawiony jest w jasnej, nasłonecznionej przestrzeni. Muszę przyznać, że rozwiązanie to ma realny i pozytywny wpływ na komfort użytkowania sprzętu w słoneczne dni.

Samsung przyzwyczaił nas, że montaż i uruchomienie TV po wyjęciu z kartonu odbywa się w łatwy i szybki sposób. Nie inaczej było w przypadku modelu Q950R. Telewizor na tylnej ścianie ma estetycznie wykonany schowek na nóżki w kształcie litery „M”.

Q950R tyl

Montaż i pierwsze wrażenia


Przy montażu konsument sam może zdecydować o szerokości rozstawu postawy. Dostępne są dwa warianty: wąski o szerokości 47 cm (widoczny na foto powyżej), lub szeroki - 130 cm, przydatny gdy planujemy np. umieścić odtwarzacz Blu-Ray bezpośrednio pod ekranem. TV swoją bryłą przypomina obraz na płótnie: tył urządzenia nie posiada żadnych wybrzuszeń, jest całkowicie płaski, dzięki czemu będzie idealnie przylegał do uchwytu ściennego. Ramki okalające ekran są wąskie, a grubość samego telewizora to jedyne 2,5cm.

2019-07-30 153422
Foto: materiał producenta

Integralną częścią Q950R jest One Connect Box. Niewielkie „pudełko” (o wymiarach 13 cm x 6 cm x 39 cm), w którym zlokalizowano wszystkie złącza, m.in.: gniazdo zasilania, 4 HDMI 2.1 (w tym jedno ARC), 3 USB 2.0, wejście antenowe, slot na moduł CL+. Oba urządzenia (TV i One Connect Box) są połączone ze sobą tylko jednym cienkim optycznym kablem, który zapewnia przepływ energii elektrycznej oraz transmisje sygnału z telewizji satelitarnej, kablowej, pendrive, dysku zewnętrznego, odtwarzacza Blu-Ray, Soundbaru, itp.

2019-07-30 152345

To innowacyjne rozwiązanie jest już stosowane przez Samsung od kilku lat. One Connect Box sprawdza się przede wszystkim w przypadku, kiedy telewizor znajduje się na ścianie lub na odsłoniętym stoliku - wszędzie tam, gdzie zależy nam na zminimalizowaniu okablowania sprzętu. W moim przypadku, sprzęt ulokowany był na szafce, we wnęce regału, więc dodatkowe urządzenie w postaci One Connect Box, wydawało mi się zajmować zbyt wiele miejsca. Ale to już jest moja subiektywna opinia.

Dostępne funkcje w menu systemowym


W Q950R użytkownik ma dostępne cztery fabryczne tryby obrazu. Preferencje odnośnie wyświetlanego materiału są kwestią bardzo indywidualną. W moim przypadku tryb standardowy, posiadający większą jasność oraz żywsze kolory, był wykorzystywany głównie w ciągu dnia. Tryb naturalny natomiast, posiadający bardziej zrównoważony poziom jasności i kontrastu, sprawdził się idealnie podczas wieczornych seansów. Dla materiałów HDR o wysokiej rozdzielczości, w moim odczuciu, najlepiej spisywał się tryb filmowy. Telewizor obsługuje standardy HDR10, HDR10+, HLG. Brakuje jednak obsługi treści z Dolby Vison.

2019-07-30 152420

Z poziomu ustawień eksperckich mamy możliwość korekty takich parametrów jak: local dimming, contrast enhancer, tonacja kolorów, które mają wpływ na jasność, kontrast oraz paletę barw.

Nowością w Q950R oraz w innych modelach QLED z 2019 r. jest tzw. Tryb Inteligentny - oprogramowanie odpowiedzialne za automatyczne sterownie poszczególnymi funkcjami. System indywidualnie dopasowuje m.in. jasność obrazu i dźwięk do warunków panujących w pomieszczeniu, w którym znajduje się TV. Potrafi z przyzwoitym skutkiem dostosować dźwięk do emitowanego materiału, np. uwypuklić dialogi, które w wielu polskich produkcjach są słabo słyszalne. Osobiście bardzo sceptycznie podchodzę do tego typu rozwiązań, lecz w przypadku recenzowanego modelu, widać znaczący wpływ działania systemu na poprawę zarówno jakości obrazu, jak i emitowanego dźwięku.

2019-07-30 152451

Jak już wspomniałem, typ matrycy VA oraz rodzaj podświetlenia Full Array Local Dimming zapewniają widzowi, podczas oglądania ciemnych scen, bardzo dobre odwzorowanie czerni. Połączenie powyższych atrybutów z treściami UHD z HDR, daje finalnie obraz o bardzo dobrej jakości.

Upscaling a procesor Quantum 8K


Niestety na chwilę obecną nie mogłem w pełni wykorzystać potencjału, jaki oferuje QLED Q950R. Powód jest prozaiczny, czyli brak kontentu 8K w Polsce. Przypomnę, że w Japonii ruszyła już pierwsza stacja, nadająca w rozdzielczości 8K, a przyszłoroczne Letnie Igrzyska Olimpijskie w Tokio mają być również transmitowane w tym standardzie. Telewizor został wyposażony w procesor Quantum 8K (przy budowie zastosowano technologię sieci neuronowej) z zaszytymi algorytmami, przy pomocy których obraz podlega upscaling’owi.

Wielu czytelników na pewno zadaje sobie pytanie, czy to w ogóle działa, czy hasło „sztuczna inteligencja” nie jest zwykłym chwytem marketingowym. Przypomnę, że system upscalingu jest implementowany przez producentów już od kilku lat, a tzw. sztuczne podbijanie jakości obrazu nie jest niczym nowym. Pytanie w tym przypadku powinno zatem brzmieć, jak dobrze Q950R radzi sobie z poprawą jakości wyświetlanych treści. Kilka miesięcy temu, przy okazji innego artykułu, sformułowałem tezę, że „skalowanie w oparciu o algorytmy sztucznej inteligencji ma pozytywny wpływ na jakość obrazu, lecz tylko w przypadku materiałów o dużej rozdzielczości – przede wszystkim UHD i w drugiej kolejności Full HD. Bardzo sceptycznie podchodzę natomiast do zastosowania tego procesu w przypadku materiałów SD. Bez wątpienia poprawia to ich jakość, ale na tym etapie jest to dla mnie zwykły marketingowy trik odbiorników 8K.” Teraz, w trakcie eksploatacji odbiornika 8K, sprawdziłem to empirycznie i dokonałem pewnej korekty przedstawionej tezy w zakresie materiałów SD.

Często odnoszę wrażenie, że obraz przesyłany przez operatorów kablowych (nawet w standardzie 1080p) na niektórych kanałach pozostawia wiele do życzenia. I tu z pomocą przychodzi sztuczna inteligencja. Telewizor bez wątpienia poradził sobie z upscalingiem wyświetlanego materiału. Szczerze mówiąc, byłem zdziwiony, że gołym okiem jestem w stanie dostrzec tak znaczącą różnicę w jakości obrazu.

Postanowiłem również przetestować mój archaiczny materiał (film z wakacji w 2008 r.), zapisany w MOV 320-240 30fps. Film ten zazwyczaj odtwarzam na recenzowanych TV, a efekt zawsze jest ten sam: dość duża tzw. pikseloza. Oczywiście wyświetlony film był daleki od ideału, ale przecież nie o to w tym wszystkim chodziło. Liczba zauważalnych detali podczas projekcji na 65” TV była zaskakująco duża. Patrząc z punktu widzenia starszych materiałów, jakie wszyscy posiadamy w swoich multimedialnych bibliotekach, np. filmów w 720p, starych zdjęć w słabszej rozdzielczości, nie mogę się oprzeć stwierdzeniu, że Q950R potrafi tchnąć w nie nowe życie.

Zostając przy temacie kontentu 8K, w odbiorniku została zaimplementowana aplikacja YouTube. Niestety na chwilę obecną apka nie obsługuje materiałów 8K, a najwyższą dostępną rozdzielczością jest 4K (3840×2160 60 klatek) z opcją HDR. Sytuacja na pewno ulegnie zmianie po aktualizacji przez Google'a aplikacji.

System operacyjny QLED Q950R - Tizen 5.0


W telewizorze zainstalowano nowe wydanie systemu Tizen (wersja 5.0), który działa płynnie, bez zbędnych przestojów, czy zawieszeń. Odnoszę wrażenie, że TV reaguje ciut wolniej w porównaniu do zeszłorocznego modelu 55Q8DNA, który miałem okazję recenzować. Uznajmy jednak, że jest to moje subiektywne spostrzeżenie.

Układ menu systemowego ma w formę kafelkową, co stwarza nowoczesny i czytelny w odbiorze wygląd. Dużym plusem w systemie Tizen jest wyświetlanie opcji menu na lekko przeźroczystym tle. To istotna zaleta w porównaniu do odbiorników z Android TV, w których menu jest prezentowane na czarnym lub szarym planie.

2019-07-30 152600

Dla wielu użytkowników Appla ważną informacją będzie kompatybilność Q950R z AirPlay2. Klonowanie ekranu z urządzeń spod znaku nadgryzionego jabłka oraz przesyłanie z nich treści działa bez zarzutu. Ponadto w TV dostępna jest aplikacja Apple TV, za pośrednictwem której uzyskujemy dostęp do swojej biblioteki filmów, programów w iTunes.

Ciekawym rozwiązaniem jest menadżer urządzeń. Użytkownik, poprzez tzw. czyszczenie, ma możliwość zwiększenia wydajności i pojemności systemu, tj.: CPU, RAM, pamięci masowej.

2019-07-30 152630

Funkcja wygląda analogicznie do rozwiązań stosowanych w telefonach, opartych o system Android. Dochodzę do wniosku, że menager urządzeń byłby zdecydowanie bardziej przydatny w modelach innych producentów, gdyż system operacyjny Tizen Samsunga jest jednym z najlepiej działających na rynku.

Jak zawsze, do telewizora podłączyłem zewnętrzny dysk o pojemności 225 GB. TV poprawnie oraz szybko wczytał pliki, odpowiednio katalogując foldery. Przy współpracy z modułem Cl+, dostarczonym przez operatora kablowego, czas przełączania kanałów w odbiorniku odbywa się na przyzwoitym poziomie. Wygląd TV Guide w przypadku QLEDów - jak zawsze przejrzysty i schludny.

2019-07-30 152702

System dźwiękowy


Audio umieszczone w TV według specyfikacji potrafi osiągnąć 60W i jest oparte o system 4,2-kanałowy. Choć telewizor dysponuje dwoma głośnikami niskotonowymi (2 x 10W), to poziom emitowanego dolnego pasma jest mało zadowalający. Przy dobrej ścieżce dźwiękowej, zawartej w filmie, słychać pozorną przestrzeń.

Podsumowując, dźwięk zdecydowanie nie jest najmocniejszą stroną w Q950R. Z drugiej strony, czy konsument kupujący 65-calowy odbiornik z najwyższej półki (Premium) za 20 tys. zł, nie posiada zestawu kina domowego, które stanowi idealne dopełnienie? I tu mała ciekawostka, według nieoficjalnych informacji ze sklepu, klienci, którzy decydują się na QLED 8K, najczęściej wybierają model 75-calowy w cenie 30 tys. zł.

Pilot i Ambient Mode


Za każdym razem kiedy spoglądam na pilota, dołączonego do modelu QLED, na myśl przychodzi mi iPod Nano. Stylistyka, kształt, materiał, z jakiego został wykonany pilot, łudząco przypomina produkt Apple (przy czym oczywiście brak w nim wyświetlacza). Samsung przyzwyczaił nas, że pilot w jego wydaniu jest mocno ascetyczny.

W porównaniu do zeszłego roku, pojawiły się klawisze funkcyjne, uruchamiające aplikacje: VOD, Neftlix, Prime Video (Amzaon), Rekuten TV. Z biegiem dni, używając pilota konsument odkrywa nowe skróty i funkcje. I tak: jednorazowe przytrzymanie przycisku „channel” góra i dół uruchamia skrócone menu programowe; naciśnięcie pionowe przycisku „channel” sprawia, że na ekranie pojawia się TV Guide. Pionowe naciśnięcie przycisku „poziom głośności” powoduje, że TV ustawia się w tryb mute (brak dźwięku).

Jednym słowem, pilot bardzo minimalistyczny, ale przede wszystkim bardzo funkcjonalny i estetycznie wykonany.

2019-07-30 152736

Ambient Mode - funkcja dekoracyjno/informacyjna, uruchamiana dedykowanym klawiszem na pilocie. Za pomocą tego rozwiązania możemy na ekranie TV wyświetlić: analogiczny kolor ściany, na której znajduje się TV, pokaz zdjęć, bieżące informacje, pogodę, zegar. Wyświetlane newsy są dostarczane za pośrednictwem „upady”, aplikacji znajdującej się również w telefonach Samsung. Uważam, że tryb Ambient sprawdzi się zwłaszcza u konsumentów, którzy docenią nie tylko walory funkcjonalne urządzenia, ale i potraktują telewizor jako element przestrzeni, wystroju wnętrza, nadający pomieszczeniu nowoczesny charakter.

2019-07-30 152806

Podsumowanie


QLED 8K Q950R to telewizor nietuzinkowy. Ciężko jest recenzować i oceniać sprzęt, który de facto otwiera nowy technologiczny rozdział w segmencie TV. Odbiornik zapewne nie baz wad - choćby brak możliwości wprowadzania komend głosowych w języku polskim, dość duże zużycie energii podczas pracy TV (klasa energetyczna D), przeciętny dźwięk. Zdaję sobie jednak sprawę, że dla wielu konsumentów nie będzie to przeszkodą w zakupie sprzętu. Trzeba mieć świadomość, że QLED 8K jest dedykowany dla konkretnej grupy klientów, którzy pragną mieć w swoich domach innowacyjne rozwiązania, produkty premium.

Podsumowując: szybki system operacyjny, odbiornik dobrze radzi sobie z przejściami tonalnymi, dysponuje bardzo dobrą paletą barw oraz reprodukcją czerni podczas wyświetlanych ciemnych/szarych scen filmowych, fajny design. Samsung Q950R jest jednym z niewielu TV w ostatnim roku, który z chęcią zostawiłbym w domu. Niestety sprzęt już powrócił do producenta.