TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z regulaminem oraz polityką prywatności serwisu  [X]
Instalki.pl » Demonstracje » Systemowe » Jak usunąć Windows 10 i powrócić do Windows 7/8.1?
Wtorek, 04 Sierpień 2015 13:32, Wpisany przez Wojtek Onyśków
windows10
Windows 10 jest dostępny w formie darmowej aktualizacji dla wszystkich użytkowników Windows 7 i Windows 8.1. Sam proces instalacji jest zaprojektowany w taki sposób, by większość plików użytkownika i aplikacji pozostała w niezmienionej formie. Tworzony jest również specjalny punkt przywracania, za pomocą którego bezproblemowo można powrócić do wcześniejszego Windowsa. W tym poradniku wyjaśniamy, jak tego dokonać.

Zaktualizowałeś system do Windows 10, jednak nie spełnił on twoich oczekiwań i chcesz powrócić do Windows 7 lub Windows 8? Na szczęście Microsoft przewidział taką sytuację i umożliwił bezproblemowy powrót w przeciągu 30 dni od momentu instalacji Dziesiątki. Po tym czasie powrót do wcześniejszej wersji systemu nie będzie możliwy.

Uwaga: powrót nie jest również możliwy, jeżeli usunęliśmy z partycji systemowej folder Windows.old.

1. Powrót do poprzedniej wersji systemu jest prosty. Włączamy Menu Start i przechodzimy do ustawień.

2015-08-04 13h21 27
2. Wybieramy „Aktualizacja i zabezpieczenia”.

2015-08-04 13h21 53
3. Przechodzimy na zakładkę „Odzyskiwanie”, a następnie wybieramy opcję „Wróć do systemu Windows 8.1” (może to być również Windows 7).

2015-08-04 13h22 22
4. W tym momencie rozpocznie się proces przywracania systemu do poprzedniej wersji. Microsoft może się nas również zapytać, dlaczego podjęliśmy taką decyzję.

Warto zaznaczyć, że proces downgrade'u sprawi, że wszystkie aplikacje zostaną odinstalowane z systemu. Usunięte zostaną również ustawienia systemu. Prywatne pliki użytkownika nie znikną jednak z dysku. Mimo wszystko wskazane jest wykonanie kopii zapasowej najbardziej newralgicznych danych przed rozpoczęciem downgrade'u.