TA STRONA UŻYWA COOKIE. Usługodawca oraz jego zaufani partnerzy korzystają z plików cookies i innych technologii automatycznego przechowywania danych do celów statystycznych, reklamowych oraz realizacji usług, w tym również aby wyświetlać użytkownikom najbardziej dopasowane oferty i reklamy.
Usługodawca i jego zaufani partnerzy wymagają zgody użytkownika na gromadzenie danych w celu obsługi spersonalizowanych treści i ogłoszeń. Jeśli korzystasz ze strony instalki.pl bez zmiany ustawień przeglądarki, to oznacza to, że nie wyrażasz sprzeciwu co do otrzymywania wszystkich plików cookies na swoje urządzenie ze strony instalki.pl.
Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z regulaminem oraz polityką prywatności serwisu  [X]
Instalki.pl » Aktualności » Software » Google wprowadza automatyczne usuwanie historii lokalizacji
Czwartek, 27 Czerwiec 2019 09:14, Wpisany przez Piotr Malinowski
google lokalizacja 1
Więcej prywatności?

Temat prywatności w obecnych czasach przewija się bardzo często i chyba nie możemy oczekiwać zmiany tego stanu rzeczy. Z jednej strony mamy wpadki wielkich koncernów, a z drugiej informacje zapewniające, że owe korporacje pracują nad poprawieniem jakości swoich usług pod względem dbania o dane użytkowników. Dziś (uff!) o tej drugiej kwestii.

Google ogłosiło w maju, że już niedługo pozwoli na automatyczne usunięcie historii lokalizacji z takich aplikacji jak np. Mapy Google czy Asystent Google. Trochę musieliśmy poczekać na kolejne wieści o tej aktualizacji, ale jak to się mówi – lepiej późno niż wcale. Gigant z Moutain View ogłosił właśnie wprowadzenie nowej opcji.



Do tej pory (chcąc usunąć historię) musieliśmy robić to ręcznie i umówmy się – znaczna część użytkowników po prostu o tym zapominała. Od teraz osoby korzystające z usług Google na urządzeniach z systemem Android i iOS ustawić mogą automatyczną likwidację zapisanych danych po upływie 3 lub 18 miesięcy po ich zarejestrowaniu.

Z pewnością funkcja spodoba się tym, którzy lubią dbać o prywatność i zarządzać udostępnianymi informacjami o swojej lokalizacji. Oczywiście usunięcie tego typu zestawu danych nie sprawi, że nagle znikniemy z rejestru Google, lecz to jest chyba coś, o czym nawet nie trzeba wspominać.

Źródło: SG