Instalki.pl » Aktualności » Software » Nowa funkcja Chrome budzi wątpliwości użytkowników, a Google reaguje
Środa, 26 Wrzesień 2018 10:05, Wpisany przez Mateusz Ponikowski
Chrome 69 logowanie
Automatyczne logowanie niewypałem?

Ostatnia duża aktualizacja przeglądarki Chrome do wersji 69 przyniosła naprawdę dużo nowości z odświeżonym interfejsem na czele. Wielu użytkowników zauważyło też, że od teraz logując się na konto Google w dowolnej usłudze następuje również automatyczne zalogowanie do przeglądarki Chrome.

Awatar użytkownika pojawiający się obok paska adresu może sugerować, że przeglądarka została zsynchronizowana z kontem Google ale tak nie jest. Google podkreśla, że logowanie do Chrome w monecie zalogowania się na konto Google nie oznacza, że dane takie jak zapisane zakładki, hasła czy historia przeglądania są synchronizowane. Aby tak było trzeba włączyć synchronizację w ustawieniach.

Chrome logowanie awatar

Internetowy gigant wyjaśnia również, że nowy interfejs przeglądarki został tak zaprojektowany aby przypominać użytkownikowi, na które konto Google jest aktualnie zalogowany.

Jak widać, skoro Google samo wzięło się za wyjaśnianie tej kwestii, coś poszło nie tak. W kolejnym wydaniu (Chrome 70) firma wprowadzi kilka aktualizacji aby lepiej zakomunikować zmiany.

Chrome Sign-in

W ustawieniach będzie można wyłączyć automatyczne logowanie do Chrome po zalogowaniu na konto Google (można to zrobić już teraz, więcej dowiecie się z naszego poradnika). Zaktualizowany zostanie również interfejs aby lepiej przedstawić informacje o stanie synchronizacji.

Źródło: Google