TA STRONA UŻYWA COOKIE. Usługodawca oraz jego zaufani partnerzy korzystają z plików cookies i innych technologii automatycznego przechowywania danych do celów statystycznych, reklamowych oraz realizacji usług, w tym również aby wyświetlać użytkownikom najbardziej dopasowane oferty i reklamy.
Usługodawca i jego zaufani partnerzy wymagają zgody użytkownika na gromadzenie danych w celu obsługi spersonalizowanych treści i ogłoszeń. Jeśli korzystasz ze strony instalki.pl bez zmiany ustawień przeglądarki, to oznacza to, że nie wyrażasz sprzeciwu co do otrzymywania wszystkich plików cookies na swoje urządzenie ze strony instalki.pl.
Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z regulaminem oraz polityką prywatności serwisu  [X]
Instalki.pl » Aktualności » Software » Facebook wymusza instalację aplikacji Moments
Niedziela, 12 Czerwiec 2016 15:45, Wpisany przez Michał Cichocki
Facebook MomentsUżytkownicy mają czas do 7 lipca.

Facebook usunie zdjęcia osób, które nie posiadają na smartfonie zainstalowanej aplikacji Moments. Chodzi o wszystkie obrazy przechowywane w folderze Synchronizowane. Jak nie trudno się domyślić, taki proceder wiąże się ze sporym niezadowoleniem ze strony użytkowników.

Facebook twierdzi, że taki krok podyktowany jest tym, że zdjęcia korzystają z chmury, przez co korzystanie z Moments staje się niezbędne. Osoby, które nie chcą korzystać z Moments będą mogły do 7 lipca pobrać paczkę .zip zawierającą wszystkie ich zdjęcia. W przeciwnym razie zostaną one bezpowrotnie utracone.

Okazuje się, że Moments nie jest pierwszą aplikacją, której instalację próbuje się wymusić. Niedawno serwis poinformował, że wszyscy korzystający z platformy z poziomu smartfonów oraz tabletów stracą dostęp do rozmów, jeżeli nie zainstalują aplikacji Messanger. Już niebawem tylko w ten sposób będzie można ponownie komunikować się ze znajomymi.

[Aktualizacja 2016-06-16 08:10] Otrzymaliśmy oficjalny komentarz Facebooka w tej sprawie. Publikujemy go w całości poniżej:

W tym tygodniu rozpoczęliśmy proces informowania osób spoza Unii Europejskiej oraz Kanady używających na Facebooku funkcji synchronizacji zdjęć, że 7 lipca nie będą mieli dostępu do zapisanych w ten sposób zdjęć. Osoby, które do tej pory korzystały z tej funkcji, będą miały możliwość migracji do nowej aplikacji Moments, która umożliwi im oglądanie, pobieranie i usuwanie zdjęć. W sytuacji, gdy ktoś nie zdecyduje się na korzystanie z aplikacji Moments, przed 7 lipca może pobrać skompresowany plik z zsynchronizowanymi zdjęciami.

Proces stopniowego wycofywania funkcji synchronizacji zdjęć, która umożliwia automatyczny zapis zdjęć zrobionych przy pomocy telefonu z prywatną sekcją na Facebooku, gdzie można je wyświetlać, bądź udostępniać znajomym, zaczął się w ubiegłym roku. Funkcja została wprowadzona w 2012 roku, gdy zdjęcia wykonywane były przy pomocy telefonów, ale udostępniane za pośrednictwem komputerów.

Źródło: theverge.com