Cola, Mentosy i olej
Na profilu Unilad w serwisie społecznościowym Facebook zaprezentowane nagranie, ukazujące reakcję zachodzącą pomiędzy Coca-Colą i Mentosami, gdy te zostaną zanurzone w oleju. W połączeniu z podkładem dźwiękowym materiał wideo jest doprawdy… hipnotyzujący.
Dlaczego Cola i Mentosy reagują ze sobą tak gwałtownie?
Wielu z Was zastanawiało się na pewno, dlaczego połączenie Mentosów i Coli stanowi tak „wybuchową” mieszankę. Odpowiedź na to pytanie jest złożona, a przebieg zdarzeń stanowi efekt reakcji fizycznych i chemicznych.
Chropowata powierzchnia Mentosów sprawia, że gromadzi się na nich gaz. Kwas ortofosforowy znajdujący się w składzie Coli zwiększa rozpuszczalność cukierka, przez co jego powierzchnia robi się bardziej chropowata, absorbując przez to jeszcze więcej dwutlenku węgla. Wodorowęglan sodu z Mentosów reaguje z owym kwasem, uwalniając jeszcze więcej CO2. Mentos opadając na dno butelki zbiera tak dużo CO2, że gaz wypycha ciecz z butelki, celem zachowania ciśnienia w mieszaninie. Tak powstaje charakterystyczny „gejzer”. Uwodnieniu gazu zapobiega cukier znajdujący się w Coli. Jak sami wiecie, jest go bardzo dużo…
Źródło: Unilad, Klub Naukowca