TA STRONA UŻYWA COOKIE. Usługodawca oraz jego zaufani partnerzy korzystają z plików cookies i innych technologii automatycznego przechowywania danych do celów statystycznych, reklamowych oraz realizacji usług, w tym również aby wyświetlać użytkownikom najbardziej dopasowane oferty i reklamy.
Usługodawca i jego zaufani partnerzy wymagają zgody użytkownika na gromadzenie danych w celu obsługi spersonalizowanych treści i ogłoszeń. Jeśli korzystasz ze strony instalki.pl bez zmiany ustawień przeglądarki, to oznacza to, że nie wyrażasz sprzeciwu co do otrzymywania wszystkich plików cookies na swoje urządzenie ze strony instalki.pl.
Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z regulaminem oraz polityką prywatności serwisu  [X]
Instalki.pl » Aktualności » Internet » Google śledzi Twoje ruchy nawet gdy wyłączysz historię lokalizacji
Wtorek, 14 Sierpień 2018 10:48, Wpisany przez Mateusz Ponikowski
Google Maps
Wyłączenie śledzenia nie wystarczy.

Współczesne smartfony wyposażone w moduły lokalizacji GPS w połączeniu z odpowiednimi usługami oraz oprogramowaniem potrafią naprawdę wiele, a Google doskonale wie jak wykorzystać te dane.

Śledztwo Associated Press wykazało, że usługi Google obecne na smartfonach z Androidem, a także na iPhone'ach przechowują dane o lokalizacji użytkownika, nawet gdy ten zmieni ustawienia prywatności aby temu zapobiec.

Aplikacje Google przy uruchomieniu proszą o dostęp do danych lokalizacji, doskonałym przykładem są Mapy, które bez takie dostępu byłby po prostu bezużyteczne. Godząc się na dostęp do lokalizacji, Google mapuje ruchy użytkownika zapisując je na specjalnej osi czasu nawet gdy aplikacja jest wyłączona.

Mapa lokalizacja

Według Google, po wyłączeniu historii lokalizacji, dane nie są już zbierane:

Historię lokalizacji możesz wyłączyć w każdej chwili. Gdy to zrobisz, odwiedzane przez Ciebie miejsca nie będą już w niej zapisywane. Gdy wyłączysz Historię lokalizacji na koncie Google, przestanie ona działać na wszystkich powiązanych z nim urządzeniach.

Dochodzenie Associated Press wykazało jednak, że nawet gdy użytkownik wyłączy historię lokalizacji to pewne dane dotyczące położenia są zbierane i zapisywane.

AP podaje, że Google zapisuje miejsca, w których znajduje się użytkownik gdy tylko ten otworzy aplikację Mapy. Podobnie dzieje się w przypadku aplikacji Pogoda, która zbiera dane o lokalizacji użytkownika aby wyświetlić prognozę. Mało tego, w przypadku wielu zapytań do wyszukiwarki o hasła niezwiązane z lokalizacją powodują zapisanie współrzędnych na koncie Google.

Skala zjawiska jest ogromna i może dotyczyć nawet 2 miliardów użytkowników, którzy korzystają z urządzeń z Androidem oraz setek milionów użytkowników iPhone'ów, którzy zainstalowali aplikacje od Google.

Google nie widzi problemu twierdząc, że dane zbierane są w celu poprawy komfortu użytkowników.

Co mogą zrobić zatem użytkownicy, którzy chcą zachować prywatność i nie dzielić się danymi na temat swojej lokalizacji? Według Google należy wyłączyć funkcję “Aktywność w internecie i aplikacjach”. Aby to zrobić należy przejść pod ten adres: Zarządzanie aktywnością.

Google - Aktywność w internecie i aplikacjach
Google zapewnia, że po wyłączeniu tej funkcji, dane o lokalizacji nie będą zbierane 

Źródło: cnbc, wł.