TA STRONA UŻYWA COOKIE. Usługodawca oraz jego zaufani partnerzy korzystają z plików cookies i innych technologii automatycznego przechowywania danych do celów statystycznych, reklamowych oraz realizacji usług, w tym również aby wyświetlać użytkownikom najbardziej dopasowane oferty i reklamy.
Usługodawca i jego zaufani partnerzy wymagają zgody użytkownika na gromadzenie danych w celu obsługi spersonalizowanych treści i ogłoszeń. Jeśli korzystasz ze strony instalki.pl bez zmiany ustawień przeglądarki, to oznacza to, że nie wyrażasz sprzeciwu co do otrzymywania wszystkich plików cookies na swoje urządzenie ze strony instalki.pl.
Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z regulaminem oraz polityką prywatności serwisu  [X]
Instalki.pl » Aktualności » Bezpieczeństwo » Trwa zmasowany atak na użytkowników Twittera w Polsce. Na co należy uważać?
Wtorek, 08 Październik 2019 12:21, Wpisany przez Maksym Słomski
twitter only for you
Łatwo dać się nabrać.

Polscy użytkownicy Twittera donoszą o nietypowym ataku ze strony cyberprzestępców. Skala problemu może być znacząca, ale na szczęście ataku można łatwo uniknąć, a w razie złapania się w sieci oszustów - szybko pozbyć problemu.

Jak wskazują zrzuty ekranu nadesłane serwisowi Niebezpiecznik.pl, oszuści liczą na naiwność polskich internautów wysyłając im wiadomości prywatne. W treści każdej z nich znajduje się fraza "ONLY FOR YOU", po której następuje nick oraz link prowadzący rzekomo do YouTube. Kliknięcie w podejrzany link prowadzi do fali następujących po sobie przekierowań, które kończą się na różnych stronach zachęcających do zakupu followersów.

Po chwilowej wizycie na którejś z rzeczonych stron wyświetla się ekran z prośbą o autoryzowanie aplikacji o skojarzenie jej z kontem na Twitterze.

autoryzacja
Źródło: Niebezpiecznik.pl

Na szczęście dostęp aplikacji ogranicza się wyłącznie do czytania i dodawania tweetów, a także możliwości aktywowania śledzenia różnych kont. Oszuści wykorzystują to najprawdopodobniej do dalszego spamowania Twittera, a także poprawiania statystyk określonych kont.

Procedurę ataku obrazuje poniższy materiał wideo.



Jeśli jakimś cudem autoryzowaliście aplikację na swoim koncie (samo kliknięcie w link nie prowadzi do niczego złego), to możecie usunąć ją z ustawień swojego konta. To wszystko - pozbędziecie się problemu. Na wszelki wypadek warto aktywować weryfikację dwuskładnikową, ale jest to uniwersalna porada dotycząca absolutnie wszystkich Waszych kont w sieci.

Źródło: Niebezpiecznik.pl