TA STRONA UŻYWA COOKIE. Usługodawca oraz jego zaufani partnerzy korzystają z plików cookies i innych technologii automatycznego przechowywania danych do celów statystycznych, reklamowych oraz realizacji usług, w tym również aby wyświetlać użytkownikom najbardziej dopasowane oferty i reklamy.
Usługodawca i jego zaufani partnerzy wymagają zgody użytkownika na gromadzenie danych w celu obsługi spersonalizowanych treści i ogłoszeń. Jeśli korzystasz ze strony instalki.pl bez zmiany ustawień przeglądarki, to oznacza to, że nie wyrażasz sprzeciwu co do otrzymywania wszystkich plików cookies na swoje urządzenie ze strony instalki.pl.
Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z regulaminem oraz polityką prywatności serwisu  [X]
Instalki.pl » Aktualności » Bezpieczeństwo » Facebook wprowadza na Androidzie bardzo przydatną funkcję dotyczącą prywatności
Czwartek, 21 Luty 2019 12:52, Wpisany przez BS
fb lokalizacja
Użytkownicy dostaną powiadomienia.

Facebook ma spore możliwości generowania przychodu przy nadużyciu prywatności użytkowników i niejeden raz byliśmy świadkami, jak faktycznie z tych możliwości korzystał. Będąc jednak kilkukrotnie przyłapanym, musiał się on nieco pokajać, a teraz musi zapewnić internautom przynajmniej poczucie tego, że ich prywatność jest bezpieczna. Krokiem w tę stronę jest wprowadzenie w aplikacji na Androida funkcji, którą posiadacze iPhone mają od dłuższego czasu.

Mowa tu o opcji wyłączenia dostępu do informacji o lokalizacji w trakcie, gdy aplikacja działa w tle. Po wejściu w ustawienia lokalizacji, możemy jednym suwakiem wyłączyć Facebookowi możliwość śledzenia naszej lokalizacji w momencie, gdy appka jest wyłączona. Do tej pory wykorzystywane to było do prawidłowego działania funkcji Znajomi w pobliżu czy zbierania informacji o odwiedzanych miejscach, na podstawie których można było lepiej targetować reklamy.

fb lokalizacja w tle

Jednak użytkownicy nie muszą sobie zdawać sprawy z tej zmiany. Dlatego też Facebook wyśle powiadomienie o udostępnieniu nowej funkcji i poprosi o sprawdzenie ustawień lokalizacji - odpowiedni alert zostanie wyświetlony również na urządzeniach z iOS. Jeśli użytkownik zignoruje prośbę, śledzenie lokalizacji w tle będzie domyślnie wyłączone. 

Pozostaje jedynie pytanie czy Facebook naprawdę wyłączy całkowicie śledzenie lokalizacji w tle? W końcu chyba jeszcze większość osób pamięta, że wyłączenie historii lokalizacji w Google wcale nie oznaczało, że nie była ona zapisywana... 

Zobacz również: Google śledzi Twoje ruchy nawet gdy wyłączysz historię lokalizacji

Źródło: Android Police