Jak okraść kasyno? Wystarczy włamać się do termometru

Aleksander PiskorzSkomentuj
Jak okraść kasyno? Wystarczy włamać się do termometru
Technologia powoli wchodzi w tak zwany „Internet Rzeczy”, czyli rozwiązanie, które pozwala wykorzystywać inteligentne żarówki, pralki, lodówki oraz inne sprzęty podczas codziennego życia. Urządzenia te są w stanie komunikować się między sobą oraz wymieniać informacjami – niestety równie często padają one łupem hakerów. Jedno z kasyn straciło całą bazę danych przez… termometr.

Nicole Eagan z firmy Darktrace poinformował, że kilka dni temu jedno z kasyn padło ofiarą hakerów, którzy dostali się do infrastruktury systemu wykorzystując inteligentny termometr kontrolujący wodę w akwarium znajdującym się w holu kasyna. Wykradziona baza danych mogła zawierać informację o graczach, którzy wygrali najwięcej pieniędzy – wraz z ich prywatnymi danymi. To niezły kąsek, który przyda się przestępcom podczas późniejszych akcji.

Urządzenia inteligentne, takie jak wspomniany termometr do wody często nie zawierają w sobie dodatkowych zabezpieczeń poza wspólnym protokołem Wi-Fi WPA2, który sam w sobie nie jest raczej niezawodną linią obrony. Oczywiście inżynierowie pracują nad tym, aby jeszcze lepiej zabezpieczyć dane, jednak jak widać na przykładzie… coś im to nie idzie.

Na przestrzeni ostatnich lat słychać było o brawurowych włamaniach hakerów chociażby do pomp insulinowych w organizmie człowieka czy elektrycznych samochodów. Do tego wszystkiego można teraz dołożyć termometr i strach się bać, co będzie następne.

Źródło: Mashable

Udostępnij

Aleksander PiskorzDziennikarz technologiczny - od niemal dekady publikujący w największych polskich mediach traktujących o nowych technologiach. Autor newslettera tech-pigułka. Obecnie zajmuje się wszystkim co związane z szeroko pojętym contentem i content marketingiem Jako konsultant pomaga również budować marki osobiste i cyfrowe produkty w branży technologicznej. Entuzjasta sztucznej inteligencji. W trybie offline fan roweru szosowego, kawy specialty i dobrej czekolady.