TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.  [X]
Instalki.pl » Demonstracje » Internet » Jak usunąć konto na Facebooku?
Wtorek, 16 Styczeń 2018 09:16, Wpisany przez Wojtek Onyśków
fb login
Pozbywamy się profilu.

Facebook to obecnie najpopularniejszy portal społecznościowy na świecie i wiele osób nie wyobraża sobie bez niego dnia. Innym eksponowanie własnego życia zdążyło się już znudzić i chcą konto na Facebooku usunąć. Poniżej wyjaśniamy, jak tego dokonać.

Całkowite usunięcie

Aby usunąć konto na Facebooku, należy się najpierw na nie zalogować i przejść pod ten link. Następnie wystarczy kliknąć przycisk „Usuń moje konto”.

2018-01-15 15h30 21
Warto nadmienić, że jest to proces nieodwracalny, który powoduje całkowite usunięcie wszystkich elementów powiązanych z naszym kontem. Mowa między innymi o udostępnionych wpisach czy chociażby zdjęciach.

Facebook informuje, że całkowite usunięcie zawartości naszego konta może trwać do 90 dni. W tym jednak czasie związane z nami elementy nie będą widoczne dla innych osób.

Przed przystąpieniem do procesu usuwania warto wykonać kopię swoich danych. Dzięki temu nie utracimy między innymi zdjęć, które wrzucaliśmy na swój profil. Jak to zrobić, wyjaśniamy to w osobnym poradniku.

Dezaktywacja konta

Istnieje też możliwość zawieszenia swojego konta, dzięki czemu nie będzie ono dostępne dla innych osób, jednak w dowolnym momencie będziemy je mogli przywrócić. To idealne rozwiązanie dla osób, które chcą przez jakiś czas odpocząć od Facebooka lub po prostu sprawdzić przed całkowitym usunięciem, czy to dobry pomysł.

Po zawieszeniu konta inne osoby nie będą mogły wyświetlać naszej osi czasu. Profil nie będzie też widniał w wynikach wyszukiwania, jednak należy pamiętać, że część informacji może pozostać widoczna (np. wysłane wiadomości).

Aby dezaktywować konto, należy zalogować się na Facebooka, a następnie przejść do ustawień, dostępnych z rozwijanego menu.

2018-01-15 15h30 35 Następnie klikamy w Ogólne w lewej kolumnie i wybieramy opcję Zarządzaj kontem.

2018-01-15 15h31 41
Nie pozostaje nic innego, jak kliknąć w odnośnik Dezaktywuj konto.

2018-01-15 15h32 28