TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.  [X]
Instalki.pl » Demonstracje » Internet » Jak wyłączyć historię wyszukiwania Google?
Wtorek, 26 Maj 2015 13:16, Wpisany przez Wojtek Onyśków
google 1
Z usług Google korzysta niemal każdy z nas. Rzadko kto zdaje sobie jednak sprawę, że większość naszych ruchów w sieci jest zapisywana - nawet, gdy nie jesteśmy zalogowani do swojego konta. Amerykański gigant rejestruje wszystkie strony, na które wchodzimy, niezależnie od urządzenia, z którego korzystamy. Na szczęście oferuje również możliwość wyłączenia historii wyszukiwania. W tym poradniku pokazujemy, jak tego dokonać. Wyjaśniamy również, jak usunąć całą naszą historię.

Usuwanie historii

1. W przypadku, gdy chcemy usunąć całą dotychczasową historię przeglądania Google, logujemy się na nasze konto. Następnie przechodzimy pod ten adres. Strona może nas poprosić o ponowne podanie hasła do swojego konta.

2. Naszym oczom ukaże się cała historia wyszukiwania. Możemy z niej usunąć pojedynczy wpis, zaznaczając go, a następnie naciskając przycisk „Usuń elementy”.

2015-05-26 13h47 39
3. Istnieje również możliwość usunięcia historii z dłuższego okresu lub nawet całej historii wyszukiwania Google. W tym celu naciskamy ikonę trybu zlokalizowaną w prawym górnym rogu i wybieramy „Usuń elementy”.

2015-05-26 13h49 25
4. Następnie wybieramy interesujący nas okres i naciskamy „Usuń”.

2015-05-26 13h50 31
Gotowe, historia wyszukiwania została usunięta.

Wyłączanie historii

1. Zaprezentowany przez nas sposób sprawi, że dotychczasowa historia wyszukiwania zostanie usunięta. Google nadal będzie jednak zapisywać naszą aktywność. Aby to wyłączyć, przechodzimy na tę stronę, uprzednio logując się do swojego konta. Następnie wystarczy wyłączyć historię, korzystając z przycisku po prawej stronie.

2015-05-26 13h54 29
2. Możliwe jest również wyłączenie tylko niektórych ustawień śledzenia. W takim przypadku klikamy na „Pokaż więcej ustawień”.

2015-05-26 13h58 05
3. Z tego miejsca możemy wskazać, które usługi śledzenia naszej aktywności chcemy wyłączyć.

2015-05-26 13h59 09
Gotowe, po wyłączeniu Google nie będzie już zapisywał naszej aktywności w internecie.

Uwaga: Google zapisuje naszą aktywność wyszukiwania nawet wtedy, gdy jesteśmy wylogowani z konta Google. Wyniki są w tym przypadku przypisywane do numeru IP i komputera, z którego korzystamy. W taki sposób internetowy gigant dostosowuje reklamy do tego, co szukamy. Aby całkowicie wyłączyć śledzenie, przechodzimy pod ten adres (będąc wylogowanym), a następnie klikamy „Wyłącz dostosowanie w oparciu o aktywność związaną z wyszukiwaniem”.

2015-05-26 14h05 59