TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.  [X]
Instalki.pl » Demonstracje » Internet » Czym jest historia lokalizacji Google oraz jak ją wyłączyć?
Poniedziałek, 16 Grudzień 2013 14:51, Wpisany przez Wojtek Onyśków

historia lokalizacji

Usługa lokalizacji firmy Google po wyrażeniu zgody przez użytkownika śledzi jego pozycję przez cały dzień, a następnie zapisuje w postaci wykresu na mapach. W ten sposób możemy mieć wgląd we wszelką aktywność związaną z wybranym kontem. Jest to o tyle przydatne, co również niebezpieczne, jeżeli weźmiemy pod uwagę kwestie bezpieczeństwa i prywatności. W tym poradniku pokazujemy, jak usunąć i całkowicie wyłączyć historię lokalizacji Google.

Czym jest historia lokalizacji?

Historia lokalizacji to nic innego, jak zapis miejsc, w których przebywaliśmy w określonym czasie. Użytkownik poniekąd nieświadomie wyraża zgodę na śledzenie jego aktywności, np. logując się na konto Google w smartfonie, który jest wyposażony w GPS. Od tej pory usługa będzie notować wszystkie nasze pozycje w oparciu o dane z GPS-u, a w przypadku jego braku - na podstawie miejsca logowania do sieci Wi-Fi.

Usługa lokalizacji może się okazać przydatna. Użytkownik ma możliwość sprawdzenia, w jakim dniu przebył najdłuższą trasę, jakim tempem się poruszał, a nawet o jakiej godzinie był w wybranym miejscu. Nagromadzenie tak poważnych danych może się jednak przyczynić do zagrożenia naszej prywatności, bowiem informacje na temat tego, gdzie i w jakich godzinach przebywamy, są przechowywane na serwerach Google.

Swoją historię lokalizacji można przejrzeć pod tym adresem. Klikając na wybranym dniu możemy podejrzeć całą aktywność, a także w godziny, w jakich miała ona miejsce.

historia lokalizacji 1

Jak to wyłączyć?

Jeżeli nie podoba nam się fakt, że Google zbiera dane na temat naszej lokalizacji, możemy to w łatwy sposób wyłączyć. Aby usunąć całą dotychczasową historię lokalizacji lub pozbyć się wpisu z wybranego dnia, wystarczy skorzystać z opcji znajdujących się z lewej strony ekranu.

historia lokalizacji 2
Usunięcie historii nie sprawi jednak, że Google nie będzie zbierać następnych danych na nasz temat. Aby całkowicie zrezygnować ze śledzenia naszej lokalizacji, należy przejść pod ten adres i zaznaczyć stosowną opcję.

historia lokalizacji 3
Usługa zostanie wyłączona globalnie, dla wszystkich naszych sprzętów. Jeżeli natomiast chcemy, aby Google przestało śledzić wyłącznie wybrane przez nas urządzenie, można tego dokonać z poziomu opcji. Dla systemu Android jest to najczęściej menu Ustawienia Google -> Lokalizacja.