TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.  [X]
Instalki.pl » Demonstracje » Internet » Automatyczne czyszczenie prywatnych danych przeglądarki
Środa, 27 Luty 2013 12:29, Wpisany przez Wojtek Onyśków
privatePrzeglądarki internetowe zapamiętują naszą aktywność w sieci, przechowując dane logowania, pliki cookie czy też ustawienia podręczne, przyspieszające przeglądanie Internetu. Jeżeli po zakończeniu pracy z przeglądarką przechodzisz do opcji, by usunąć zapisane ustawienia, wiesz, jak uciążliwe to może być. W tym poradniku wyjaśniamy, jak w prosty sposób ustawić automatyczne czyszczenie prywatnych danych w popularnych przeglądarkach internetowych.

Należy jednak pamiętać, iż opcja ta wymusi na nas ciągłe wpisywanie danych użytkownika podczas logowania się na strony internetowe, a brak plików podręcznych spowolni pracę przeglądarki ze względu na ponowne wczytywanie danych. Rozwiązanie to jest jednak szczególnie przydatne, jeżeli chcemy, aby po naszej działalności w sieci nie zostawały żadne ślady.

Google Chrome

Włączamy Google Chrome oraz przechodzimy do ustawień, klikając menu w prawym górnym rogu.

private1
Następnie rozwijamy opcje, używając przycisku „Pokaż ustawienia zaawansowane”.

private2
Przechodzimy do sekcji „Prywatność” i wybieramy „Ustawienia treści”.

private3
W sekcji „Pliki cookie” włączamy opcję „Zachowuj dane lokalne tylko do zamknięcia przeglądarki”.

private4
Zatwierdzamy zmiany przyciskiem OK. Przeglądarka będzie od tej pory czyściła wszystkie pliki cookie, czyli tak zwane ciasteczka, które przechowują prywatne informacje. Jednakże nie rozwiązuje to całkowicie problemu - część danych wciąż może pozostawać w plikach przeglądarki. Jeżeli chcemy, aby Google Chrome całkowicie usuwał prywatne informacje po zakończeniu sesji, należy zainstalować rozszerzenie Click&Clean. W tym celu przechodzimy pod ten link i wybieramy „Dodaj do Chrome”.

private5
Po zainstalowaniu wtyczki, klikamy na jej ikonę w prawym górnym rogu i wybieramy „Opcje”.

private6
Zjeżdżamy paskiem na dół, aż pojawi się sekcja „Extra”. Zaznaczamy w niej opcję „Usuń prywatne dane przy zamknięciu Chrome” i zatwierdzamy wybór, klikając przycisk „Zapisz ustawienia”.

private7
Od tej pory Google Chrome będzie kasował wszystkie dane prywatne po zakończeniu pracy z przeglądarką.
«« Początek « Poprzednia 1 2 3 4 Następna » Ostatnie »»
(Strona 1 z 4)